Ayang Ayang Ayang ♥ <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar/6710720053533786164?origin\x3dhttp://aynaayangstories.blogspot.com', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
Diary

Princess

Linkies

Stuffs

Follow
Bihun Tomyam Ala Krabi

Assalamualaikum semua ^^ Harini 3 August lah ;) Lagi berapa hari ja nak raya ni. Wohoooo! Tahun ni Ayang raya kat Penang ja sebab semua family belah Mama turun Penang tahun ni. Depa semua dah kata Ayang takboleh dapat duit raya sebab dah tua -,- Ayang baru form 3 lah! Haha Ayang taktau nak update apa ni actually. So Ayang nak buat resipi ^^ Yeay! Memandangkan tahun ni mama nak buat bihun tomyam dengan pecal ja, so Ayang pun nak share lah resipi tu. Silakan usha...

Bihun TomYam Ala Krab
Bahan bahan(untuk 4 orang makan)

  • 3/4 bungkus bihun(celur sampai lembut dalam air panas dan dibilas dengan air bersih lalu tapis)
  • 1 ketul dada ayam sederhana (chicken keel)
  • 15-20 ekor udang dan sotong
  • 1 batang lobak merah
  • 2 pokok sawi
  • RM2.00 kobis bunga
  • 3 batang serai(ketuk)
  • 3 helai daun limau purut(carik)
  • 1 biji tomato
  • 2 paket paste tomyam adabi
  • 1 liter air
  • garam secukup rasa
  • 6 ulas cili padi(diketuk)
  • 1 biji bawang Holland (potong bulat)

Cara Cara:

  1. tuang air dalam periuk dan masukkan paste tomyam. Biarkan smpai mendidih
  2. Then, masukkan isi ayam dan reneh kira kira 3 minit
  3. masukkan lobak merah dan batang sawi pula. Masak kira kira 3 minit
  4. masukkan bunga kobis dan bawang besar pula. Maasak selama 3 minit lagi
  5. masukkan udang, sotong, serai, daun limau purut, cili padi, tomato dan daun sawi. Masak dalam 5 minit centu.
  6. perasakan dengan sedikit garam.
  7. Biarkan sampai masak. Tadaaaa ^^ Nyumm ~

P/s dalam resipi ni, korang boleh letak apapa ja jenis seafood. Daging pun boleh. bergantung pada citarasa maasing masinglah.






♥ Older |
Le Ayang


Assalamualaikum dear evryone!
Can you put a smile at ya face and do follow me?
Read my bio in Princess
See my tutorials in Linkies or Stuff
I love mysterious
Enjoy yaself here. Its free :D

That Invisible

No rude words here please ^^